معرفی پژوهشگاه علوم وفناوری اطلاعات ایران
پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، پژوهشگاهی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است که به منظور پاسخگویی به بخشی از نیازهای پژوهشی کشور در حوزهء علوم و فناوری اطلاعات و مدیریت مدارک علمی تاسیس شده است. این پژوهشگاه از نظر فعالیت، از استقلال عمل کامل برخوردار است و بر مبنای اساسنامه، اهداف این پژوهشگاه، توسعه و گسترش پژوهش در زمینهء علوم و فناوری اطلاعات، مدیریت دانش و جامعه اطلاعاتی، دستیابی به علوم و فناوریهای نوین در زمینهء یادشده، تجاریسازی دستاوردهای پژوهشی، گسترش و ارائه ءخدمات مدیریت دانش، مدیریت اطلاعات و اطلاعرسانی اطلاعات علم و فناوری و عمومیسازی کاربرد فناوری اطلاعات و اطلاعات علمی و فناورانه تعریف شده است.
پژوهشگاه از نظر تشکیلاتی از مرکز اطلاعات و مدارک علمی ایران (معاونت اطلاعرسانی)، معاونت پژوهشی و معاونت اداری و مالی و دفتر اشتراک منابع، دفتر تحقیق و توسعه، دفتر سیستمهای رایانهای و مدیریت روابط عمومی و بینالملل تشکیل شده است. همچنین هماکنون، پژوهشگاه دارای سه پژوهشکدهء مدیریت اطلاعات (نام پیشین مدیریت دانش) پژوهشکدهء مهندسی اطلاعات (نام پیشین مدیریت فناوری اطلاعات) و پژوهشکدهء علوم اطلاعات (نام پیشین علمسنجی و تحلیل اطلاعات) است و تاکنون طرحهای پژوهشی بسیاری در زمینهء علوم و فناوری اطلاعات و مدیریت اطلاعات علم و فناوری در سطح کشور در پژوهشگاه به انجام رسیده است.
لازمهء پیمودن مراحل توسعه و رسیدن به مقام اول علم و فناوری در منطقه که در برنامهء چشمانداز بیست سالهء کشور مطرح شده، مدیریت صحیح دانش و همچنین ایجاد ساختار و تشکیلات نظاممند و مبتنی بر اطلاعات دقیق و جامع در زمینههای مختلف علم و فناوری است. پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران با دو مأموریت پژوهش و مدیریت اطلاعات در تأمین این نیاز اساسی در ایران نقشی اساسی دارد.
این پژوهشگاه با بیش از چهل سال سابقه، در مسیر گردآوری، سازماندهی و اشاعهء اطلاعات علم و فناوری در حوزههای مختلف علوم، فعالیت کرده و تجربه و دانش مدیریت نظام علم و فناوری در سطح کلان را بهدست آورده است، بهطوری که در حال حاضر پایگاههای اطلاعاتی پژوهشگاه با بیش از 615 هزار رکورد اطلاعاتی که 126 هزار و 847 رکورد آن به پایاننامههای کارشناسیارشد و دکترا اختصاص دارد. بهطور میانگین روزانه 22 هزار نفر بازدیدکننده داشته و بر اساس گزارش شورای عالی اطلاعرسانی، از نظر حجم محتوا، مقام اول را در میان پایگاههایوب دولتی داراست.
همچنین طرح غدیر (عضویت فراگیر کتابخانهها) و طرح امین (امانت بین کتابخانهها) با هدف اشتراک منابع یا همکاری بین کتابخانهها و پیادهسازی خدمات امانت بین کتابخانهها در کشور توسط پژوهشگاه طراحی شده و فعالیت گستردهای در این زمینه انجام شده است.
پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران
در مسیر آینده با تلاشهایی که انجام داده است، با ابلاغیهء دبیر شورای
عالی علوم، تحقیقات و فناوری به عنوان متولی و ادارهکنندهء سامانهء ملی اطلاعات علم و فناوری و سامانهء وزارتی اطلاعات علم و فناوری انتخاب شده است.
پژوهشگاه در طول چهل سال تلاش بیوقفه موفق به کسب افتخارها و جوایز مختلف ملی و بینالمللی شده و به امید حق و با تلاش و دلسوزیهای همکاران و مسئولان امر بهدنبال بهبود مستمر کمی و کیفی فعالیتهای خود در سطح ملی برای تحقق ماموریتهای سازمانی و ملی است. پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران از آغاز تاسیس تاکنون افتخارهای بسیاری کسب کرده است و توانسته طرحهای پژوهشی و مقالات علمی پژوهشی مختلفی را به ثمر برساند.(rr)