دکتر عبدالحسین خسرو پناه
عبدالحسین خسروپناه در بهمن ماه 1345 شمسی مصادف با شب بیست و هفتم ماه مبارک رمضان در شهرستان دزفول، چشم به جهان طبیعت گشود. دروس حوزوی را در کنار دروس متوسطه (رشته تجربی) در سال 1362 آغاز کرد و به مدت شش سال در سال 1368شمسی در مقطع سطح سوم حوزه علمیه فارغ التحصیل شد.
وی، علاوه بر دروس متعارف حوزه علمیه قم، کتابهای دیگر ادبى و فقهى و اصولى و فلسفی از جمله شرح نظام، شرح مطول، شرایع الاسلام، حلقات شهید صدر، قوانین و فلسفتنا را در مدرسههای علمیه آیت الله معزی و آیت الله نبوی و آیت الله قاضی در شهرستان دزفول و نیز تابستانها در حوزههای علمیه طزرجان یزد و قم فرا گرفت و از محضر استادان برجسته حوزههای علمیه، همچون: آیات مکرم آقایان حاج شیخ محمدکاظم مدرسیان، حاج سید مجدالدین قاضى دزفولی، حاج شیخ مدرس افغانی، حاج شیخ وجدانی، حاج شیخ کاظم تدین نژاد، حاج شیخ کاظم سبط الشیخ و حاج شیخ محسن اراکی بهره فراوان برد.
این دوره از تحصیل به جهت انس با جوانان مخلص و همراهی با شهدای دوران هشت ساله دفاع مقدس از بهترین دوران عمرش به شمار میرود. وی علاوه بر فعالیت تبلیغی در دوران دفاع مقدس، در عملیاتهای رمضان، محرم، کوشک، بدر، والفجر هشت، کربلای پنج و والفجر ده، به عنوان تک تیرانداز و دیدبان شرکت نمود و چندین بار با موج انفجار و مصدومیت شیمیایی، راهی بیمارستان شد.
وی در سال 1368 دروس خارج فقه و اصول را در حوزه علمیه قم آغاز کرد و دوازده سال از محضر استادانی همچون حضرات: آیت الله العظمی وحید خراسانی، آیت الله العظمی فاضل لنکرانى، آیت الله العظمی جعفر سبحانی، آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی در حوزة علمیه قم، بهره برد. تحصیل دروس تخصصى کلام اسلامى را در کنار دروس خارج فقه و اصول در سال 1370 شمسی آغاز کرده و در سال 1374 در مقطع دکتراى کلام اسلامى با رتبه اول از مؤسسه امام صادق (علیهالسلام) فارغ التحصیل شد و پایان نامه خود را با عنوان انتظارات بشر از دین به اتمام رساند.
تحصیل تفسیر قرآن و فلسفه و عرفان و بهرهمندی از محضر استادانی همچون، آیتالله تدیننژاد، آیتالله حسنزاده آملی، آیتالله جوادى آملی، آیتالله مصباح یزدی، آیتالله سبحانى و آیتالله انصارى شیرازى، یکی دیگر از بخشهای تحصیلی او به شمار میآید که از سال 1364شمسی تا سال 1385 ادامه داشته است.
ایشان از سال 1370 شمسی در کنار تحصیل به فعالیت پژوهشى فردی و جمعی اشتغال ورزیده و مدیریتهای پژوهشی و اجرایی خُرد و کلان داشته است.
یکی از توفیقات الهی ایشان، زمینه تدریس دروس حوزوی و دانشگاهی از سال 1362 شمسی در کنار تحصیل بوده است که تا کنون در مدارس علمیه دزفول و قم و مؤسسه امام صادق و مؤسسه امام خمینی و جامعه الزهراء به تدریس ادبیات، فقه، اصول، فلسفه و کلام اشتغال علمی داشته و نیز از سال 1365 در تربیت معلم دزفول و دانشگاههاى شهید چمران اهواز، شهید بهشتى و علوم پزشکی شهید بهشتی، علامه طباطبایی، تربیت مدرس، دانشگاه تهران، دانشگاه علوم اسلامى رضوى مشهد، دانشگاه فردوسی مشهد و مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران به تدریس دروس فلسفى و کلامى پرداخته است و توانسته همه کتابهای متعارف حوزه علمیه، از جامعالمقدمات تا کفایه و همچنین از بدایه الحکمه تا الشواهد الربوبیه و اسفار اربعه را در حوزههای علمیه و دانشگاههای کشور تدریس کند.
وی موفق شد از سال 1374 تا کنون، در کنگرهها و همایشهاى علمى داخلی و بین المللی شرکت جسته و مقالات داراى امتیاز خود را قرائت کند. او در کشورهای عربستان، انگلستان، عراق، امارات، قطر، چین، روسیه، ترکیه، گرجستان، مالزی، پاکستان، هندوستان، لبنان و سوریه سخنرانیهای متعدد داشته است.
وی در حال حاضر با رتبه دانشیاری به فعالیتهای پژوهشی و آموزشی و تبلیغی در ایران و سایر کشورها اشتغال دارد و با شرکت در نشستهای علمی با دانشوران دانشگاهی و حوزوی، در راستای تحول علوم انسانی گام بر میدارد و دهها استاد دانشگاه و حوزه با نظارت وی، به تحقیق پیرامون نقد نظریههای علوم انسانی غربی و تولید نظریههای علوم انسانی اسلامی مشغول هستند.
کتابهای انتشار یافته
- اصطلاح نامه فلسفه/ مرکز مطالعات و تحقیقات دفتر تبلیغات
- کلام جدید/ مرکز مطالعات و پژوهشهاى فرهنگى حوزه
- جامعه مدنى و حاکمیت مدنى/ انتشارات وثوق
- گفتمان مصلحت/ کانون اندیشه جوان
- انتظارات بشر از دین / پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
- جامعه علوى در نهج البلاغه/ مرکز مطالعات و پژوهشهاى فرهنگى حوزه
- گستره شریعت / نشر معارف
- پلورالیسم دینى و سیاسى / پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
- قلمرو دین/ مرکز مطالعات و پژوهشهای فرهنگی حوزه علمیه
- اخلاق در قرآن/ معاونت آموزش عقیدتی سیاسی نمایندگی ولی فقیه در ندسا
- آسیب شناسی جامعه دینی/ نشر معارف
- جریانهای فکری ایران معاصر/ انتشارات وثوق
- شریعه شهود(در باره استاد سید جلال الدین آشتیانی و پارهای از آراء حکمی او)/ انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
- فلسفههای مضاف/ انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
- جریان شناسی فکری ایران معاصر، مؤسسه فرهنگی حکمت نوین اسلامی
- آسیب شناسی جامعه دینی، نشر معارف، قم
- آسیب شناسی دین پژوهی معاصر: « تحلیل دین شناسی شریعتی، بازرگان و سروش»، تهران: سازمان انتشارات پژوهشگاه
- فرهنگ و اندیشه اسلامی
- نظام معرفت شناسی صدرایی، با همکاری حسن پناهی آزاد، تهران: سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
- مسائل جدید کلامی و فلسفه دین جلد (1و2و3)، جامعه المصطفی (ص)
- فقه در محک زمانه: « نقدی بر مقاله "فقه در ترازو" اثر دکتر سروش»، تهران: کانون اندیشه جوان
- هستی شناسی معرفت، با همکاری حسن پناهی آزاد، تهران: امیرکبیر
- جریان شناسی ضد فرهنگها»، تهران: مؤسسه فرهنگی حکمت نوین اسلامی
- دین شناسی، انتشارات کانون اندیشه جوان
- روشنفکری و روشنفکران، انتشارات کانون اندیشه جوان
- فلسفه فلسفه اسلامی، تهران: سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
- علامه طباطبایی، فیلسوف علوم انسانی- اسلامی(دوجلد)، تهران: انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
- اندیشه نامه علامه شعرانی (دوجلد)، تهران: انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
- رویکرد استاد مطهری به علم و دین؛ نشر معارف
- دراسه تحلیلیه للمعرفه الدینیه عند سروش؛ نشر محبین
- انتظارات اعتدالی از دین؛ معاونت فرهنگی، آموزشی سازمان بسیج اساتید
- کلام نوین اسلامی؛ مؤسسه حکمت نوین اسلامی
- فلسفه معرفت
- کثرت گرایى دینى
- در جستجوی علوم انسانی اسلامی در دو جلد
- آسیب شناسی مبانی علوم انسانی
- انسان شناسی اسلامی
- فلسفه امامت
- سکولاریزم نقابدار
- جریان شناسی تصوف
- جریان شناسی فکری جهان اسلام